Nordlyd
Digitalt og fysisk på Oslo Flermediale 19. oktober 2024
Også senere tilgjengelig hos våre samarbeidspartnere Ord & Bild (Sverige), Poesiens hus (Danmark) Forfatternes klimaaksjon (Norge) og Versopolis (EU).
Digitalt via FacebookDigitalt via Instagram
NORDLYD kan være lyden av vulkanutbruddet på Grindavik, lyden av vindmøllene som ødelegger for reindriften på Fosenhalvøya, dumpingen av gruvesøppel i Førdefjorden, skoger som hugges i Norden, eller lyden av vann på Færøyene og innlandsisen på Grønland. Eller simpelthen fravær av lyd der det før var lyd.
NORDLYD er festivalen Oslo Flermediale og den heldigitale festivalen Zoom sitt bestillingsprosjekt i år, hvor temaet er forholdet mellom natur og kultur. Fra den posthumanistiske holdningen til at det det ikke finnes et skille mellom natur og kultur, til den dypøkologiske filosofien om at vi som mennesker har et særlig ansvar for å vise omsorg for kloden.
NORDLYD er laget med utgangspunkt i det å utforske hvordan menneskelige kreativitet og formspråk kan få frem hvordan vår verden henger sammen, og gi naturen en stemme gjennom flermedial poetisk virksomhet. Som den anerkjente posthumanistiske og ny-materialistiske forskeren Jane Bennett så flott har formulert det:
«Texts are bodies that can light up, by rendering human perception more acute, those bodies whose favored vehicle of affectivity is less wordy: plants, animals, blades of grass, household objects, trash […] poetry can help us feel more of the liveliness hidden in such things and reveal more of the threads of connection binding our fate to theirs” (i The Nonhuman Turn, s.215)
NORDLYD er flermedialt både i verk og distribusjonsform. I oktober frem til den fysiske festival 19. oktober vil vi publisere og distribuere kortfilmer der 5 nordiske poeter leser eller fremfører hvert sitt nyskrevne dikt og deler tanker om hvordan poesien kan brukes til å reflektere over naturen og vårt forhold til den. Poetene du kan møte på digitale flater er: Freddy Fjellheim (NO), Johan Sandberg McGuinne (SE/Sápmi), Ida Helene Benonisen (NO/ Sápmi), Lina Ekdahl (SE), og Morten Søndergaard (DK).
Til selve festivalen har vi bedt syv nordiske poeter lage hvert sitt flermediale verk med utgangspunkt i en lyd fra den nordiske naturen. Lyd skal derfor inngå som del av diktet. Lydene som skal inngå er nordiske lyder som kan knyttes til hvordan naturen er i endring og menneskers innvirkning på den, at det er vanskelig å skille mellom natur og kultur, samt hvordan jorde selv kan være destruerende.
Poetene som vil gjeste festivalen er Angela Rawlings (IS), Jessie Kleemann (GRL), Kim Simonsen (FO), Bengt Berg (SE), Unnveig Aas (NO), Peter Clement Woetman (DK) og Timimie Märak (SE/Sápmi).
NORDLYD er under festivalen 19. oktober lyden av naturen som spiller på menneskeskapte instrumenter, lyden av den kraftfulle, men også lune og klukkende elva, lyden av en syngeskål som smyger seg gjennom en nordisk skog, av menneskeskapte bygninger og båter som forfaller, forvitrer og blir i ett med naturen, og lyden av det som skjer når alt er stille. Fokuset er Norden nettopp fordi vi har en felles natur-kultur-historie, hvor det vi gjør påvirker hverandre mye gjennom nordiske politiske og kulturelle samarbeid. Samtidig er Norden et område som også har urfolk som lever på tvers av statsgrenser, slik naturen også eksisterer på tvers av statsgrenser.
Som vi har erfart tidligere, har et vulkanutbrudd på Island har konsekvenser for aktiviteter i de andre nordiske landene, mens skoghogst i ett land fører dyr på flukt til et annet land. Konsekvenser går utenom statlige grenser, og det å tenke større – i alle fall med å starte med å tenke Norden – bringer oss nærmere det å skjønne alvoret i klimaendringene, som er verdensomspennende. Samtidig bringer det oss nærmere vårt forhold til det at vi er en del av jorda, del av en stor sammenvevd økologi, som kan gi oss både glede og styrke. De forsterkende effektene som kommer av nære samarbeid og koblinger kan møtes med å løfte kraften som ligger i den språklige og kulturelle arven vi deler.
NORDLYD er muliggjort med støtte fra Nordisk kulturfond, Swedish Art Council, Kulturrådet og Oslo Kommune.